Nexus Dentalsmile

Centrifuga Clinică Digitală XC-2000

Tehnologiile tot mai moderne utilizate în stomatologie au condus la apariția aparaturii medicale performante, ce aduce multiple beneficii pacienților, îmbunătățind astfel semnificativ calitatea vieții. Centrifuga Clinică Digitală XC-2000 pentru PRP și PRF.

Ce este membrana PRF? Membrana PRF este o descoperire recentă revoluționară din domeniul chirurgiei dentare osoase regenerative, fiind o metodă avansată de obținere a membranelor de vindecare din plasma bogată în trombocite și folosirea lor în intervențiile chirurgicale stomatologice.

PRF Platelet Rich Plasma – Membrana PRF înseamnă plasma sangvină îmbogățită, concentrată în trombocite, care conține numeroși factori de creștere și celule ce susțin și stimulează vindecarea osoasă și a țesuturilor moi.

Cum poate ajuta membrana PRF? Această tehnică revoluționară aduce beneficii semnificative tratamentelor de natură chiurgicală cum ar fi: implanturile dentare, sinus lift-uri, extracții dentare, parodontoza, operații de adiție osoasă, contribuind foarte mult la vindecarea post-tratament.

Practic, acest tip de membrane previn infecțiile post-operatorii și au un rol osteo-inductiv, grăbind formarea de os. Fiind o tehnologie care permite folosirea resurselor proprii ale organismului, are rezultate deosebite în multe tipuri de patologii, regenerând țesuturile fără niciun fel de efecte secundare!

Aceasta poate reduce substanțial perioadele de refacere ale fracturilor, intervențiilor chirurgicale pe oase, musculatură și tendoane etc.

Cum se obține și cum stimulează PRF? Centrifuga PRF se obține din sângele proaspăt recoltat de la pacient prin separarea și concentrarea factorilor de vindecare din sânge. Se poate obține sub formă de membrane sau de dop în funcție de cerințe.

Factorii de creștere prezenți în membranele PRF sunt eliberați treptat, iar acțiunea lor duce la o vindecare accelerată încă din primele zile dupa intervenția chirurgicală.

Aceștia stimulează formarea vaselor de sânge noi (angioneogeneză) și aportul de factori nutriționali și de vindecare.

După recoltare, sângele pacientului se centrifughează, separându-se astfel plasma de așa-numitul concentrat trombocitar, adică compușii care dau culoarea roșie.

Concentratul astfel obținut se transformă în membrane, care sunt aplicate apoi direct în plaga din cavitatea bucală.

Ulterior, plasma obținută se folosește pentru a hidrata suprafața operată. Cum ajută PRF implantul dentar?

În cazul implanturilor dentare inserate imediat post-extracțional, aceasta combină vindecarea post-extracțională cu faza de osteointegrare a implantului, limitând de asemenea resorbția osoasă și reducând riscul apariției perforărilor vestibulare și dehiscentelor.

Cum ajută PRF operația de sinus lift? În cazul operațiilor de sinus lift (ridicarea sinusurilor), PRF poate ajuta din punct de vedere mecanic și chimic (prin densitate și rezistență) la structurarea grefei osoase, mai ales în situația zonelor protejate cum ar fi sinusurile maxilare.

Cum poate ajuta PRF în tratamentul parodontozei și în cadrul implantologiei și chirurgiei maxilo-faciale?

În aceste cazuri, agregatele trombocitare conținute în PRF joacă rolul de agenți biologici care asigură legatura dintre diferitele componente osoase sau legatura cu grefa gingivalî. Suplimentar, acestea acționează și ca un gel protector al zonei operate, similar lipiciului autolog pe bază de fibrină utilizat în trecut.

Cum ajută PRF în cazul adițiilor osoase? Atunci când sunt combinate cu materiale de adiție, fragmentele de PRF atrag celulele mezenchimale și ajută la neovascularizare, rezultând osificarea rapidă a grefei.

Prin concentrația ridicată de citokine plasmatice și fibrină se exercită un efect osteogen asupra celulelor progenice, iar concentrația leucocitelor conținute garantează acțiunea imună (prevenind infecțiile).

Unul dintre cabinetele stomatologice în care puteți beneficia de această tehnică revoluționară este cabinetul stomatologic NexusDental Smile din Brad.